Referat fra distriktsrådsmøde

Referat Distriktsrådsmøde torsdag den 14. sept. 2023 kl. 19.00 i Hans Egedes Kirke, GrønlandsTorv, Aalborg SØ

Referatet kan læses her: 

 

Referat fra Midtvejsmødet. 26 okt. 2023

Midtvejsmødet torsdag den 26. okt. i Kulturcenter Vendsyssel, Sæsing kl. 18-22.

Rigtig mange deltagere var kommet i god tid  og havde kl. 18.00 fundet sig en plads ved et bord svarende

til den valgte menu. Kalvesteg var favoritten, valgt af 118 deltagere, medens 30 havde valgt gule ærter.

DG Poul Nielsen kunne da på distriktsledelsens vegne byde velkommen til lige knap 150 deltagere, og der var medlemmer fra samtlige 12 klubber i distriktet. 

Der var serveret en flaske vand ved hver plads. Som supplement kunne der selvfølgelig købes øl/vand/vin.

Som bordvers sang vi ”Et brød kan ikke gemmes”. 

Efter middagen sang vi ”Menneske, din egen magt”, den nyligt afdøde Lars Busk Sørensens første salme fra 1986.  Så var klokken 19, og der var pause i et kvarter. 

Aftenens tema var den internationale, humanitære organisation Mercy Ships. Det var annonceret med foredrag af generalsekretær Vibeke Førrisdahl.  Men i sidste øjeblik havde hun fået følgeskab af foredrags­koordinatoren Jette Bygholm.  De delte foredraget mellem sig, således at Vibeke gennemgik det historiske og organisatoriske fra starten i 1978, over den danske afdeling fra 2010 til i dag, hvor den danske, siden ombyggede Storebæltsfærge var i dok for at blive renoveret med henblik på endnu 10-15 års funktionstid.     Som bekendt er det denne renovering, vi støtter gennem årets skattefradragsprojekt.  

Vi blev orienteret om mange interessante og måske overraskende forhold. Fx at der går 5 år fra den første kontakt med præsidenten i det land, der skal besøges, til det typisk 10 måneder lange ophold er afsluttet og evalueret.  Undervejs oplæres og trænes lokale folk til et efterfølgende sundhedsarbejde, der er nødvendigt for at de operative og medicinske indgreb kan have varig virkning.  Af de forskellige slags operationer omtaltes bl.a. ansigtskirurgi, ortopædisk kirurgi, øjenkirurgi, fødselsskader og  rekonstruktiv plastik kirurgi. Behovet for medicinsk behandling illustreres af at et land som Sierra Leone har 8,4 mio. indbyggere, men kun 5 kirurger.

Den bærende ide i hele Mercy Ships arbejde blev udtrykt således: du kan give en sulten  mand en fisk, men bedre er det at lære ham at fiske. 

Jette Bygholm fortalte som eksempel om 6 patienters forløb fra voldsomme lidelser og misdannelser, der oveni medførte udstødelser fra familien og hele det nære samfund.  Vi så klip fra veludstyrede operationsstuer og det arbejde, der udføres af topprofessionelle kirurger, læger og sygeplejersker omkring en operation, der godt kunne vare 12 timer.  Mest indtryk gjorde det at se, hvordan patienterne fik et helt nyt liv. Deres smil var den størst tænkelige, og i øvrigt også eneste løn for medarbejdernes indsats. De helbredte patienters smil smittede også alle os den aften.

Foredragene var båret af adskillige videoklip, billeder og interviews, som gav os et levende indtryk af skibet og det fantastiske arbejde, der udføres i et fællesskab af dedikerede medarbejdere af typisk 40 forskellige nationaliteter og med meget forskellige, men lige nødvendige funktioner. Alle arbejder frivilligt og betaler endda selv for kost og ophold.

Vi kunne ikke undgå at lade os bevæge og blive imponeret af det, vi hørte og var vidne til.  En kæmpe klapsalve strømmede som tak op mod Vibeke og Jette.  Der blev også høstet ekstra point, da Vibeke i indledningen fortalte, at både hendes far og farfar var /havde været Y´s Men.

Så var der igen sang  ”Du som gir os liv og gør os glade”, inden servering af kaffe og dessert. Imens gik ”elefanten” rundt”, og den blev faktisk fyldt, selv om der selvfølgelig også var mulighed for mobilpay.